Ai Weiwei: raspoloženje u većini Europe podsjeća na 30-te godine 20. stoljeća

Kineski disident, umjetnik Ai Weiwei u razgovoru za britanski Guardian rekao je da je raspoloženje u Njemačkoj i Europi 'zastrašujuće' te da podsjeća na tridesete godine prošlog stoljeća.

Weiwei je u ponedjeljak, na 70. godišnjicu Opće deklaracije o ljudskim pravima, kazao za britanske novine da sve manji broj ljudi koristi riječi 'ljudska prava'.

Koriste riječi poput zajedničkih vrijednosti, kako ne bi uvrijedili kineske vlasti s kojima žele poslovati,  kazao je Weiwei, jedan od najpoznatijih kritičara kineskih vlasti koji je bio pozvan da dizajnira zastavu povodom obljetnice.

Za Guardian je otkrio kako je nedavno imao svađu s berlinskim taksistom oko svog izbjegličkog statusa: Borim se kamo god dođem - i s Nijemcima koji kažu da bi im trebao biti zahvalan jer sam izbjeglica, a oni plaćaju za moj život.

To je trenutačno raspoloženje u Njemačkoj, plakati na ulicama s natpisima poput: 'možemo sami imati djecu, ne trebaju nam stranci,  kazao je Weiwei i dodao da je takvo je raspoloženje u većini Europe, uključujući i Veliku Britaniju: To je zastrašujući jer odražava stanje iz tridesetih godina prošlog stoljeća.

Weiwei u Njemačkoj živi od 2015., nakon što je u Kini četiri godine živio u kućnom pritvoru, a za vladu kancelarke Angele Merkel kaže da pruža 'veliku podršku: Slučajno sam je upoznao... Rukovao sam se s njom, a budući da mi je bio rođendan čestitala mi je. Zahvalio sam joj na svemu što je njezina vlada učinila da me izvuče,  zaključio je.