Blagdansko vrijeme, vrijeme kolendi

Blagdansko vrijeme na dubrovačkom je području vrijeme kolendi. Ta se tradicija već više od desetljeća čuva, njeguje i prenosi na najmlađe na Radionicama kolendi i božićnih pjesama pri dubrovačkom ogranku Matice hrvatske.

Kolendom iz Rijeke dubrovačke počeo je koncert polaznika Radionice kolendi i božićnih pjesama koji je već tradicionalno, 5. godinu zaredom, održan u ljetnikovcu Kaboga. Radionica okuplja sve dubrovačke mališane koji vole i žele pjevati - bez audicije.

"Ove godine jedna je smjena generacija tako da su 50-60 djece uzrasta od 4 do 12 godina. Ovi stariji koji su godinama bili polaznici naučili su puno toga i sad kolendavaju sami, više nam ne dolaze u radionicu", kaže Sanja Dražić, suvoditeljica radionice.

Svake se godine pridruže i mladi glazbenici - gitaristi, violinisti, a ove godine i jedna flautistica. "Božić u Kobogi" samo je jedan od njihovih brojnih nastupa tijekom prosinca za koje su naučili čak 11 kolendi - od Cavtata do Korčule.

"Svake godine se javi netko od starijih koji nam otpjeva, nauči nas neku kolendu koja je gotovo zaboravljena. Što nas jako veseli jer na taj način održavamo i čuvamo tradiciju i ne bi vjerovali koliko ti mali, bez obzira što su im neke riječi teške i nerazumljive i ne znaju značenje, a mi to sve na provama objasnimo i prevedemo, koliko ih veseli pjevat", kaže Dražić.

A veselje, dobro raspoloženje i lijepe želje smisao su blagdana.