Slavlje okrugle obljetnice rođenja velikog slikara u Veneciji

Jacopo Tintoretto danas provjereno zauzima važno mjesto među najvećim europskim slikarima šesnaestog stoljeća. Bio je vrstan pripovjedač, vrhunski režiser naslikanih akcija, profinjeni kolorist, slikar različitih žanrova. I svi su oni zastupljeni i na izložbi pod naslovom "Tintoretto 1519.-1594."

Vrhunac je to proslava kojima grad, čije je palače i crkve bogato dekorirao, slavi jednog od najplodnijih talijanskih slikara iz doba renesanse: u Duždevoj palači od rujna 2018. do 6. siječnja 2019. može se vidjeti 50 slika i 20 potpisanih crteža koji provjereno pripadaju Tintorettu. Neka su djela posuđena iz vodećih svjetskih muzeja i galerija. 

Postav potpisuju kustosi Robert Echols i Frederick Ilchmann, pod stručnim vodstvom ravnateljice "Zaklade Venecijanski gradski muzeji" Gabrielle Belli. U ožujku djela idu u Washington na prvu monografijsku izložbu posvećenu Tintorettu u Sjevernoj Americi.

Tršćanska ekipa RAI za magazin je "Alpe Dunav Jadran" otišla do Venecije i priredila pregled ove iznimno vrijedne međunarodne izložbe.