Violinski koncert gluhih osoba

Iako se u zagrebačkom Muzeju Mimara redovito održavaju koncerti, sinoćnji je bio poseban. Riječ je o jedinstvenom projektu nastalom u Hrvatskoj – 'Violinska glazba za sve!', a svirale su gluhe osobe.

Šum vjetra ili zapljuskivanje valova budi u nama spokoj, kao i glazba, a glazba koju sami stvaraju otvorila je nove svjetove gluhim osobama: Ja sviram violinu. Bez aparata je ljepše svirati, ugodnije, opuštenije... Kao da sam u violini, samo to - na ništa drugo ne mislim,  kaže učenica violine Lemary Vuletić, a učenik violine Nedeljko Feljan komentira: Shvatio sam poantu kako naučiti i eto. Ne znam za sada, još mi je rano, tek sam mjesec dana tu.

Život u tišini do sada je podrazumijevao da gluhe osobe ne mogu reproducirati glazbu jer je ne čuju. Međutim, u Hrvatskoj je nastala metoda učenja sviranja violine za gluhe osobe, jedinstvena u svijetu.

Metoda je takva da potiče zaigranost, pogotovo u svijetu gluhih,  napominje violinistica i autorica metode Renata Novoselec i dodaje: Svaki ton ima svoju frekvenciju, ta frekvencija proizvodi valove, a ti valovi stvaraju dojam kao da stojite u moru ili u rijeci pa osjećate valove na sebi, ali ovo je još puno jače.

Sjetimo se i da je Beethoven neka od svojih najljepših djela skladao potpuno gluh. Predivno je vidjeti koliko se njihov svijet mijenja kad slušaju note i kad ih mogu reproducirat sami,  dojam je voditeljice projekta Ive Šalamon Reškovac, a voditeljica strategija i komunikacija Ivana Stavljenić najavljuje: Razvili smo ideju da napravimo i izgradimo institut sa sjedištem ovdje u Zagrebu.

Institut bi trebao biti otvoren za dvije godine, a u njemu bi zainteresirani iz cijelog svijeta mogli naučiti svirati violinu. Do tada se veselimo koncertima poput ovog sinoćnjeg u velikoj dvorani muzeja Mimara.