(Ne)poznate Hrvate otkriva knjiga Tomislava Matića

Knjiga Tomislava Matića '(Ne) poznati Hrvati' predstavljena je u Zagrebu. Na 320 stranica autor donosi priče o nepoznatim i poznatim Hrvatima, zaboravljenim velikanima hrvatske prošlosti, no i o onima po kojima nije nazvano baš ništa, ali su njihovi životi toliko zanimljivi i uzbudljivi da ih nije mogao izostaviti. 

Herman Dalmatin
, Pavao Dalmatinac i Petar Dišković samo su trojica velikana na čija imena naiđemo usput, a o njima znamo malo ili ništa. Ova knjiga na pristupačan način javnosti predstavlja 150 zaboravljenih velikana.

Proces nije bio lak. Ne možete pisati o bilo kome jer jednostavno nema dovoljno podataka koliko god zanimljiva osoba bila. Tako da sam ja izabrao one koje ja preferiram, urednik one koje on preferira, pa smo nekako u dijalogu dogovorili o kome bi se mogla sastaviti priča,  objašnjava autor knjige dr. sc. Tomislav Matić.

Prirodoslovci, izumitelji, prosvjetitelji, liječnici, olimpijci, biolozi, slikari i glazbenici, samo su manji dio šarolikog društva koja upoznajemo u ovom bogato ilustriranom izdanju. Njihovi zanimljivi i uzbudljivi životi vrijedna su povijesna građa, ali i zabavno štivo.

Kako ističe autor, riječ je o ljudima koji su se istaknuli svojim vještinama, znanjem i postignućima ili jednostavno time što su se našli na pravome mjestu u pravo vrijeme.

Riječ je o osobama različitih vjeroispovijesti, političkih uvjerenja, pa i narodnosti. Zajedničko im je to što su na neki način svi pridonijeli razvoju Hrvatske.