Božićni koncert Zbora HRT-a dio i Euroradio Christmas Music Daya

Obilje hrvatske tradicijske pučke pjesme svjedoči o posebnoj tradiciji blagdanskih pjesama o kojoj zapisi sežu u 12. stoljeće. Prigoda je za novo ruho drevnih napjeva, sa svježim harmonijama, uz mali instrumentalni sastav.


            Detelji crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštar Ivaniću (Foto: Neven Domljan/HRT)

Stare nam i dobro znane napjeve, u novom ruhu 'krojača' Tomislava Fačinija, izvest će, pod ravnanjem samog autora, Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT), 14. prosinca u 19 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštar Ivaniću na svom, sad već tradicionalnom Božićnom koncertu.

Osim otkrivanja javnosti bogatstva i ljepote naše povijesne sakralne arhitekture, njihova posebnost je i predstavljanje hrvatskih tradicijskih božićnih pjesama u novom vokalno-instrumentalnom ruhu, za što su uvijek zaslužni naši istaknuti hrvatski skladatelji. Preuzimanjem mjesta šefa dirigenta, maestro Fačini preuzeo je i taj zahtjevan zadatak.

Zbor HRT-a, Izidor Erazem Grafenauer, teorba, Pavao Mašić (orgulje), Marko Mihajlović (udaraljke), dirigent Tomislav Fačini (Foto: Dinko Bažulić za HRT) 

Izravni prijenos koncerta, urednice Zrinke Matić, iz Kloštar Ivanića moći će se pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR3), dok će se televizijska snimka urednice Lejdi Oreb i redatelja Miljenka Bukovčana moći pogledati na Badnjak, 24. prosinca u 22.50, na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT – HTV1).

Nakon izravnog radijskog prijenosa na HRT – HR3, snimka koncerta emitirat će se u nedjelju, 16. prosinca u sklopu specijalnog programa Euroradio Christmas Music Day (Dan božićne glazbe Euroradija) koji EBU (The European Broadcasting Unionu), emitira još od 1995. Božićni koncert Zbora HRT-a u bit će u eteru kao treći u nizu od 13 izabranih koncerata, u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu.

The Euroradio Christmas Music Day  preuzima uživo sedam radiopostaja  – u Velikoj Britaniji, Danskoj, Španjolskoj, Estoniji, Islandu te dvije u Njemačkoj, a njih još deset emitirat će ga odgođeno – Irska, Njemačka (dvije radiopostaje), Rumunjska, Bugarska, Grčka, Slovenija, Austrija te dvije radiopostaje u Kanadi. Bit će to prigoda da Europa i Kanada čuju djelić bogate zbirke hrvatskih božićnih pjesama u novom ruhu Tomislava Fačinija, šefa dirigenta Zbora HRT-a.


                                     Naslovnica CD-a Mir, zlato, tamjan, ilustracija Saša Šekoranja

Ovi novi glazbeni biseri zabilježeni su i na prigodnom nosaču zvuka MIR, ZLATO, TAMJAN na kojem je radost Božića opisana je glazbom, slikom i tekstom. Riječ je jednom CD-u s tri umjetnička djela: glazbom Tomislava Fačinija, ilustracijom Saše Šekoranje i kratkom pričom Ivane Šojat napisanom baš za ovu prigodu. Svečano predstavljanje CD-a bit će u subotu, 15. prosinca u 12 sati u Muzeju za umjetnost i obrt, a Zbor HRT-a će na koncertima u Kloštar Ivaniću (14. prosinca), Slavonskom Brodu (16. prosinca), Zagrebu (18. prosinca), Zadru (19. prosinca) i Karlovcu (22. prosinca) predstaviti javnosti pjesme novog albuma.

Nakon svečanog predstavljanja MIR, ZLATO, TAMJAN bit će dostupan za kupnju u MUO shopu  kao i narudžbom na shop@hrt.hr ili putem web obrasca na portalu HRT-a.