Dodijeljene Državne nagrade za znanost za 2017.

Državne nagrade za znanost za 2017. dodijeljene su u srijedu u Hrvatskome saboru gdje je Nagradu za životno djelo dobilo šestero uglednih znanstvenika - Janko Herak, Helena Jasna Mencer, Vera Garaj-Vrhovac, Josip Kovačević, Vjeran Katunarić i Emilio Marin, ukupno su nagrađena 33 znanstvenika, a dodijeljena je 31 državna nagrada za znanost.

Nagradu za životno djelo u području prirodnih znanosti dobio je prof. dr. sc. Janko Herak, umirovljeni redoviti profesor Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Laureatkinja Nagrade za životno djelo u području tehničkih znanosti je prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, profesorica emerita Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Za područje biomedicine i zdravstva Nagrada za životno djelo pripala je dr. sc. Veri Garaj-Vrhovac, umirovljenoj znanstvenoj savjetnici Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu. Laureat Nagrade za životno djelo u području biotehničkih znanosti je dr. sc. Josip Kovačević, umirovljeni znanstveni savjetnik Instituta za poljoprivredu u Osijeku.

Za područje društvenih znanosti Nagradu za životno djelo dobio je prof. dr. sc. Vjeran Katunarić, redoviti profesor u trajnom zvanju Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru. Redoviti profesor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Emilio Marin laureat je Nagrade za životno djelo u području humanističkih znanosti.

Godišnje nagrade za znanost također su dodijeljene u svih šest područja znanosti, pa su tako te nagrade za područje prirodnih znanosti primili Dominik Cinčić, Igor Pažanin i Vernesa Smolčić, a za tehničke znanosti Bojan Baletić, Igor Kuzle i Bruno Zelić.

Za područje biomedicine i zdravstva godišnje nagrade primili su Marko Samardžija i Relja Beck, za područje biotehničkih znanosti Zvonko Antunović, Blaženka Kos i Maja Molnar, za područje društvenih znanosti zajedno Davor Boban i Tihomir Cipek, Asmir Gračanin i Krešimir Petković, a za područje humanističkih znanosti Filip Grgić i Ivica Lučić.

Godišnju nagradu za popularizaciju i promidžbu znanosti primili su za područje tehničkih znanosti Sven Maričić, Tena Perišin Milica Lukić i Vera Blažević Krezić.

Godišnjom nagradom za znanstvene novake nagrađeni su Davor Dragičević, Ivo Marinić-Kragić, Ilija Brizić, Igor Bogunović, Dario Novak i Marko Jurjako.

U ime svih nagrađenih zahvalila je laureatkinja Državne nagrade za životno djelo dr. sc. Vera Garaj-Vrhovac koja je posvjedočila da joj nije pripala laka zadaća, ali kako je nedvojbeno da je svima nagrađenima zajedničko da su kroz godine rada unutar znanstvenih disciplina kojima pripadaju slijedili svoje snove, sazrijevali u razmišljanjima, usvajali i proširivali znanja i vještine te ostvarivali zacrtane ciljeve koji su, kroz svakodnevne aktivnosti, na specifičan način doveli do ovoga postignuća.

Smatra kako će se svi nagrađeni složiti s njezinim stajalištem da uspjeh nije došao slučajno nego je zahtijevao brojna odricanja i prilagođavanja različitim izazovima vremena i okolnostima koje im ponekad i nisu išle na ruku.
Ipak, zaključila je, "postignuća nagrađenih dokaz su da je u malim državama moguća kvalitetna i svjetski prepoznatljiva znanost".

Nagrade su laureatima predali predsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost Gordan Jandroković i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Hrvatski sabor kao najviše zakonodavno tijelo Republike Hrvatske već 23. godinu dodjeljuje državne nagrade za znanost, a ove godine su na prijedlog Odbora za podjelu državnih nagrada vrednovana ukupno 33 znanstvenika, podsjetio je Jandroković.

Podsjetio je i kako je u Saboru prije nešto više od tjedan dana usvojen državni proračun za 2019.  koji je, u odnosu na prošlu godinu, za znanost i obrazovanje veći za 506 milijuna kuna, odnosno 3,7 posto.

Jandroković vjeruje da će se "s tom obvezom nastaviti i u godinama koje slijede", a posebice je istaknuo da povećanje proračuna sadrži i dio koji se odnosi na pridruženo članstvo Hrvatske u najvećem istraživačkom laboratoriju na svijetu - CERN-u, a siguran je kako će suradnja s CERN-om pružiti nove mogućnosti za hrvatske znanstvenike i nastavnike, ali i za hrvatsku inovativnu industriju.