100. obljetnica Andrićeva prvijenca 'Ex Ponto'

Malo je poznato da je Ivo Andrić cijeloga života pisao pjesme. Iako lirika nije najbolji dio njegova opusa, sve ono što će poslije razviti u svojem maestralnom proznom opusu, naznačio je već u svom prvijencu 'Ex ponto'. Napisao ga je prije točno 100 godina.

U Hrvatskom kulturnom društvu Napredak sinoć je izložbom, predstavljanjem filatelističke omotnice i novog izdanja djela 'Ex ponto' proslavljen taj izniman jubilej našeg jedinog književnog nobelovca.

'Ex ponto' nastajao je pune četiri godine, i to u pet gradova i sela u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a Andrić svoj je prvijenac objavio u Zagrebu potkraj kolovoza 1918. godine.

Materijali za izložbu su snimani početkom ove godine na lokalitetima gdje stvarao 'Ex ponto' i prati taj životni i formativni put Andrića: od mariborske kaznionice do Ovčareva gdje je on interniran, sela kod Travnika, do samog Travnika, Zenice i zatim ponovno Zagreba gdje je izdat 'Ex ponto',  kaže direktorica Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić.

Nismo išli za tim da pokušamo rekonstruirati sve te prizore i situacije od prije stotinu godina. Radi se o tome da smo pokušali da stiliziramo, odnosno napravimo jednu reminiscenciju duhovnog obzora gdje nastaje to Andrićevo djelo,  napominje autor izložbe i kataloga Enes Škrgo.

U sklopu Zavičajnog muzeja Travnik je i Memorijalni muzej - rodna kuća Ive Andrića, rekonstruirana 1974. U njoj je postavljena stalna izložba o njegovu životu i djelu.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak imalo je važnu ulogu u životu i stvaranju tog velikog književnika: Među dvadesetak tisuća stipendista koje je Napredak imao u svojoj 118-godišnjoj povijesti su i dva nobelovca, to su kemičar Vladimir Prelog i književnik Ivo Andrić, ističe predsjednik Napretkova kulturnog centra Zagreb Dražen Vikić-Topić.

Vikić-Topić dodaje da je prije nekoliko dana, točnije 10. prosinca, bila i obljetnica dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću 1961. godine.

'Pripovjedač i njegovo djelo ne služe ničemu ako na jedan ili drugi način ne služe čovjeku i čovječanstvu.' - govorio je Andrić, a mi se čitajući obnovljeno izdanje knjige 'Ex ponto' moramo još jednom složiti s njim.