Slučajno pronađen novčić cara Hadrijana kao spomenik

U sklopu muzejske akcije 'Zagreb dok ga još ni bilo prije 1094. Godine' u subotu, 15. prosinca, na pročelju zgrade Županijskog suda na Zrinjevcu, bit će otkriven spomenik 'Novac cara Hadrijana', kopija brončanog sestercija koji je na tom mjestu pronađen u 19. stoljeću.

Riječ je o trinaestom u nizu spomenika postavljenih tijekom 28 godina sustavnog provođenja te muzejske akcije, podsjeća se u najavi Arheološkog muzeja u Zagrebu, u čijem se Numizmatičkom odjelu čuva original novca.

Gotovo stoljeće i pol kasnije od pronalaska, njegova je kopija interpolirana u pročelje zgrade Županijskog suda, na istu onu lokaciju gdje ga je davnih dana izgubio njegov nesmotreni vlasnik, dodaje se.

Brončani sestercij rimskog cara Hadrijana (117. 138. god.) pronađen je slučajno 1877. godine, prilikom izvedbe temelja zgrade Sudbenog stola, današnjeg Županijskog suda u Zagrebu.

Akcijom 'Zagreb dok ga još ni bilo prije 1094. Godine' obilježavaju se autentična mjesta pronalaska predmeta arheološkog i paleontološkog značaja, postavljanjem njihovih kopija na suvremene lokacije.

Autori akcije 'Zagreb dok ga još ni bilo - prije 1094'. su Zoran Gregl, Nenad Jandrić, Željko Kovačić i Ozren Domiter, a koordinira ju zagrebački Arheološki muzej.

Model spomenika izradio je Zdravko Ladiš, a napravljen je u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti ADU) u Zagrebu.

Postava uvećane kopije Hadrijanova novca na pročelju zgrade Županijskog suda u Zagrebu trinaesta je realizacija u akciji  'Zagreb dok ga još ni bilo - prije 1094. Godine' te druga u projektu 'Rimski carevi u Zagrebu'.

Naslov 'Rimski carevi u Zagrebu' krije u sebi jednu malu zamku, upozoravaju iz Arheološkog muzeja: Kada su na ovom području obitavali Rimljani, a to je prvih nekoliko stoljeća poslije Krista, Zagreba još nije bilo, i obrnuto – kada je u 11. stoljeću ovdje osnovana biskupija, Rimljana više nije bilo. Dakle, ne postoji kontinuitet naselja kakav u mnogim priobalnim gradovima možemo pratiti sve do današnjih dana, ali postoji kontinuitet naseljavanja ovog prostora.

U okviru tog projekta odabrano je pet vrlo značajnih rimskih careva koji su vladali tijekom prva 4 stoljeća poslije Krista: Dioklecijan je već predstavljen na Trgu bana Jelačića, Hadrijan stiže na Zrinjevac, August će se naći na Trgu sv. Marka, Prob u Tkalčićevaoj ulici, a Domicijan u Mletačkoj ulici.

Tijekom 28 godina sustavnog provođenja muzejsko-edukativne akcije 'Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.' dvanaest je muzejskih predmeta, a u vidu svojih replika, iz statičnog muzejskog okoliša izašlo u vrevu zagrebačkih ulica, na autentična mjesta njihova pronalaska,  podsjećaju iz Aarheološkog muzeja.