Ulica Sezam ima novu lutku - beskućnicu

Kao znak novih vremena američka dječja lutkarska serija "Ulica Sezam" ima novog stanovnika - sedmogodišnju ružičastu beskućnicu Lily.

Najnovija lutka pridružila se žutoj Velikoj ptici, Bertiju i Erniju kako bi pružila nadu rastućem broju djece u svijetu koja nemaju trajni dom, objavila je neprofitna oraganizacija Sesame Workshop.

Lily se 2011. na kratko pojavila u seriji i tada se njezina obitelj borila s gladi. Organizcija podsjeća da je silazna spirala koja počinje siromaštvom i završava beskućništvom česta.

Znamo da su djeca baskućnici često žrtve razornog traumatskog kruga - nedostatka pristupačnog stanovanja, siromaštva, nasilja u obitelji, kazala je Sherrie Westin iz Sesame Workshop. Želimo pomoći da se taj krug prekine pružanjem utjehe djeci, njihovim osnaživanjem i davanjem nade za budućnost.

Iako nema točnih podataka koliko je djece beskućnika u svijetu njihov broj procjenjuje se na najmanje 150 milijuna, prema UN-u. Lily i njezina obitelj živjet će s prijateljima u ulici Sezam nakon što su izgubili dom.

Njezin ulazak u seriju izazvao je kontroverze jer su se poklonici serije pobunili da se time zanemaruju nevolje zelenog lutka Oscara koji živi u kanti za smeće i zapravo je prvi beskućnik serije.