Ukoričeni eseji Jurice Pavičića o Dalmaciji, Jadranu i Mediteranu

Iz pera našeg poznatog kolumnista Jurice Pavičića izašli su mnogobrojni eseji o Dalmaciji, Jadranu i Mediteranu, odsad okupljeni u 'Knjizi o jugu' - jugu lišenom stereotipnih turističkih slika, a opterećenom nasljeđem i životom bez nekog napretka.

Zanimljiva i provokativna zbirka u kojoj je okupljeno 15-ak eseja o Dalmaciji, Jadranu i Mediteranu predstavljena je u Splitu. Teme su raznolike: od trajekta i vikendica pa sve do Tomislava Ivića.

Taj jug živi zapravo dvije paralelne stvarnosti: jedna je ona turistička u kojoj moramo biti ljepši i stariji za turiste, a druge je slika zabačenog predgrađa Europe od duga do 'škovaca' i to je ona stvarnost u kojoj živimo i Grci i Talijani i mi,  ističe Jurica Pavičić.

Polovina tekstova objavljena je u dnevnim novinama, dio njih u domaćim i inozemnim časopisima, a ostatak je premijeru doživio upravo u 'Knjizi o jugu'.

To je jedna od knjiga koja se čeka, koja je bila potrebna hrvatskoj kulturi, koja govori o Dalmaciji i Mediteranu, pojmovima koji su iz hrvatske 'mainstream' kulture isključeni. Jurica Pavičić to čini s odličnim jezikom i velikim znanjem,  komentira Srećko Jurišić sa splitskog Filozofskog fakulteta.

Antropologija je to sadašnjice koja poziva, kaže njezin autor, na duboko promišljanje o Dalmaciji i Mediteranu danas.