"Zagreb Advent Run": Trčalo je 2500 kostimiranih trkača iz 29 zemalja

Oko 2500 sudionika s plavim kapica Djeda Božićnjaka protrčalo je u nedjelju centrom Zagreba u sklopu humanitarne kostimirane utrke Zagreb Advent Run posvećene borbi protiv dijabetesa, bolesti koji je danas četvrta po uzroku smrtnosti u Hrvatskoj.

Dio sredstava od kotizacija donirat će se Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga kao potpora njihovim programima i projektima.

Središnji i jedini sportski događaj zagrebačkog adventa održan je treću godinu zaredom, ovaj put s rekordnim brojem sudionika iz 29 zemalja, koji su se ovog hladnog zagrebačkog jutra, na temperaturi ispod nule, okupili ispred hotela The Westin. Trčalo se na 5 i 10 kilometara, a ove godine trkačima su se pridružili nordijski hodači te brojne obitelji, priopćili su organizatori, tvrtka Run Croatia i Millenium promocija.

"Okupilo se više od 2500 trkača iz 29 zemalja. Iako je bilo poprilično hladno, nikome nije bilo teško trčati", javio je Borko Brunović.

Najbrži muški trkač na 5 kilometara bio je Goran Grdenić (Hrvatska) s vremenom 16 minuta i 40 sekundi, a u ženskoj konkurenciji pobjedu je odnijela Mate Matošević Hačić (Hrvatska), koja je trčala 18 minuta i 28 sekundi. Na 10 kilometara najbrži je bio Mitja Krevs (Slovenija) s vremenom 32'23", a najbrža trkačica bila je Biljana Cvijanović (Srbija) s vremenom 38'54". Melvin Olawugebmi (Francuska) je bio najbrži u kategoriji nordijskog hodanja, s vremenom 34', a Sanja Čustović (Hrvatska) bila je najbrža u ženskoj konkurenciji s vremenom 41'08".

Svi sudionici utrke imali su priliku savjetovati se sa stručnjacima iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, koji su im mjerili razine šećera u krvi i pregledavali krvni tlak, savjetovati se s kineziolozima o dobrobitima vježbanja te nutricionistima o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani. Po završetku utrke, u hotelu Westin organizirano je druženje sudionika uz nagradni kviz s nagradama partnera utrke, stoji u priopćenju.