'Hladni rat' pobjednik Europskih filmskih nagrada

Poljska romantična drama 'Hladni rat' Pawla Pawlikowskog na sinoćnjoj je 31. dodjeli Europskih filmskih nagrada u Sevilli u Teatru de la Maestranza osvojila pet nagrada, uključujući onu za najbolji film i najboljeg redatelja. Dodjelu smo izravno prenosili na HRT3.

Joanna Kulig, koja igra glavnu žensku ulogu u tom filmu, osvojila je nagrada za najbolju glumicu. Film je također osvojio nagrade za najboljeg pisca scenarija i najbolju montažu.

Talijanski glumac Marcello Fonte dobio je nagradu za najboljeg glumca za svoju ulogu u filmu 'Dogman'. Ta talijanska kriminalistička drama još je dobila nagrade za najbolju kostimografiju i najbolju šminku, masku i frizuru.

U drugim kategorijama, kojih je ukupno 23, filmu 'The Death of Stalin' ('Smrt Staljina') britanskog redatelja Armanda Iannuccija dodijeljena je nagrada za najbolju komediju, a španjolska glumica Carmen Maura dobila je nagradu za životno djelo.Nagrada za svjetsko postignuće uručena je Ralphu Fiennesu, a počasno je priznanje dodijeljeno Costa-Gavrasu.

Dodjela Europskih filmskih nagrada dogodine se održava u Berlinu, a 2020. godine bi i naša Rijeka mogla biti kandidat za domaćinstvo dodjele jer tada će taj grad biti Europska prijestolnica kulture.