Kolinje - stari slavonski običaj

Zima je i vrijeme - kolinja. Tako je kolinje održano i na OPG-u Mijok u Lipovcu, u gradinskoj općini.

Vidjeli smo tako kako su to naši stari pripremali meso, čvarke, kobasice i svakakve druge mesne delicije za zimu. Kolinje - unatoč strahu od Europe i njezinih strogih pravila - u nas, na sreću, ne izumire.

Kad glavni mesar Mirko naoštri sve noževe pali se vatra, a iz svinjca izvode najdeblji prasci. Stiže zima, a pušnice i hladnjake treba do vrha napuniti. Dvorištem se širi miris topljenih čvaraka, krvavica i kolača salenjaka.

Kolinje je veseo, ali i težak posao koji kreće u ranu zoru i traje do dugo u noć. Kolinje je oduvijek bilo veliko slavlje na koje se zvala rodbina, prijatelji i susjedi.

Na ovom OPG-u htjeli su prikazati stari i pomalo zaboravljen običaj kada su se svinje prekrivale slamom i zapalile jer tako su se nekada skidale dlake. Nekada su se i svinje klale samo kad su najveći minusi, oko Božića jer naši stari nisu imali gdje držati svježe meso osim u masti.

Ovaj stari slavonski običaj kažu treba sačuvati od zaborava kao kulturno nematerijalno dobro jer  treba poručuju jesti samo zdravo,domaće i svoje. Uz dobro jelo i kapljicu neizostavan dio Slavonije je i pjesma uz tamburaše, pa toga naravno nije nedostajalo niti u Lipovcu.