Što se radije pije na Bauerbregu - vino ili carska voda?

Na vinorodnom Varaždinbregu, na pola puta između Varaždina i Varaždinskih Toplica, u moru vikendica na Banjščini odvojak je - Bauerbreg. Možda se ne bi posebno ni spominjao da ovamo nisu dolazili velikani hrvatske riječi - Stanko Vraz, Dragutin Domjanić, Miroslav Krleža. Ono što ga stoljećima čini posebno zanimljivim nije vinski podrum, već zdenac, ili bunar. I to ne bilo kakav.

Godine 1784. izgradila ga je talijanska obitelj Zirzoni prema nalogu cara Josipa II. na strateški važnome mjestu za potrebe ondašnje austrougarske vojske. 

"Povijesna vrijednost ovog bunara je kao primjer tehnološke baštine, preklapa se sa njegovom evidentnom vrijednošću kao prenositelja dokaza o ljudskom umijeću graditeljstva i o dugoopstojnosti objekta ovakve vrste", rekla je Ivana Peškan, povjesničarka umjetnosti, Konzervatorski odjel Varaždin.

Zoran Jezdik prije dvadeset godina postao je stanovnik Varaždinbrega. Nije mogao vjerovati kad je doznao da pije vodu iz 137 metara dubokog bunara.  

Bunar se nalazi na 280 metara nadmorske visine i jedan je od najdubljih u Europi. Visina vodenog stupa uvijek je ista - 80 metara. Da bi se podiglo vjedro, treba 27 okretaja.  

"Stranci baš puno i ne znaju za taj objekt, ali kroz ovu studiju, odnosno strategiju razvoja turizma koju radimo na razini općine, ćemo ga obuhvatiti i prezentirati javnosti. Znamo da je Varaždinbreg atraktivan za šetače, rekreativne planinare, bicikliste i tu je želja nama kao općini da to uredimo. Pri kraju smo i rješavanja imovinsko pravnih odnosa sa vlasnicima", rekao je Goran Kaniški, načelnik općine Gornji Kneginec.

Kad postane vlasnik zemljišta, općina namjerava postaviti klupe za odmor i urediti parkiralište. Iako je Varaždinbreg poznat po izvrsnoj kapljici, nisu baš svi sigurni što se na Bauerbregu radije pije - vino ili voda.