Azimov ne zna koliko će još biti u Hrvatskoj, ali zna zašto ju voli

Serijal o stranim veleposlanicima u Hrvatskoj emisija Dobro jutro Hrvatska nastavila je s njegovom ekscelencijom, Anvarom Azimovim, veleposlanikom Ruske federacije.

Rusija, službeno Ruska Federacija - najveća je država na svijetu, no po broju stanovnika, kojih je 145 milijuna, zauzima tek deveto mjesto. Većina ih živi u europskome dijelu Rusije. To je zemlja kontrasta. U njoj se mogu vidjeti doline i visoka gorja, tundre i stepe, ledenjaci i pustinje. Zemlja je to bogate prošlosti, velikih umjetnika, arhitektonskih remek-djela. Rusija je bogata prirodnim resursima. Jedan je od vodećih proizvođača kada je riječ o energiji i vojnoj tehnologiji. Sankt Peterburg najsjeverniji je višemilijunski grad na svijetu. U Rusiji živi gotovo 11 milijuna više žena nego muškaraca. Malo više stanovnika je u glavnome gradu Moskvi.

Anvar Azimov diplomirao je na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa i doktor je povijesnih znanosti. Izrazito voli Zagreb koji je grad prijatelj Sankt Peterburga i Moskve. S obitelji voli otići na Bundek, no zbog brojnih obveza ne uspijeva to učiniti onoliko često koliko bi htio. Veliki je ljubitelj kazališta, osobito našeg HNK. Anvar Azimov ne zna koliko će još boraviti u Hrvatskoj. Želja mu je da suradnja Rusije i Hrvatske bude sve bolja i da uspjehe koje postižemo promovira u svijetu.

Veleposlanik Anvar Azimov Hrvatsku voli iz više razloga. Kaže da imamo mnogo toga zajedničkog vezano za kulturu, jezik i tradiciju. Zato mu je posebno stalo da se dodatno poboljšaju odnosi Hrvatske i Rusije. Očekuje i da će u posjet Hrvatskoj doći ruski predsjednik Vladimir Putin. Očekuje da će trgovinska razmjena između naših zemalja dosegnuti dvije milijarde dolara. Rusi su, kaže, spremni ulagati u Hrvatsku koja je bogata prirodnim ljepotama. Stoga ne sumnja da naša zemlja i na drugim područjima može biti mnogo uspješnija.