Koncert španjolskih božićnih napjeva Glazbene škole iz Varaždina

Glazbena škola u Varaždinu održat će u utorak, 18. prosinca u 20.00 sati u Zagrebu u Bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici, koncert španjolskih božićnih napjeva. Riječ o trećem takvom gostovanju, a povod su dvije velike obljetnice – 40. godišnjica Ustava Kraljevine Španjolske te 190 Glazbene škole u Varaždinu. Odakle ljubav prema španjolskom jeziku, kako to da je sve to već postalo tradicionalno - doznala je Paula Poljak Morandini.

Kad se u izvođenju španjolsko - hrvatske božićne glazbene priče ujedine djevojački i mješoviti zbor, gudački orkestar, brass kvartet, oboist i hornist te vokalni solisti varaždinske Glazbene škole, očekivanja su s razlogom - velika.

U godini 190. obljetnice učenici su sudjelovali u nizu nastupa i različitih projekata, surađujući s profesorima, ansamblima, orkestrima, te stekli veliko iskustvo.

Univerzalni jezik glazbe potaknuo je prijateljstvo ove Glazbene škole i španjolskog veleposlanstva pa je bivši veleposlanik, veliki ljubitelj glazbe, pomogao u organizaciji više seminara za gitariste i pjevače s predavačima iz svoje zemlje.

Iako je španjolskog prijatelja Varaždina zamijenio drugi veleposlanik, tradicija i suradnja su nastavljene pa je i ove godine organiziran zagrebački koncert. S programom koji prati povijesni slijed.

Koncerti su profesoricu Ružu potaknuli na dublje istraživanje i otkrivanje posebnosti manje ili više poznatih španjolskih skladatelja. Zanimljive su, kaže, poveznice nekih španjolskih božićnih pjesama skladanih na istu melodiju kao hrvatske. Glazbeno premošćivanje geografske udaljenosti vidljivo je i renesansnoj glazbi.

Jednosatno božićno glazbeno putovanje, od renesanse do danas, u bazilici Srca Isusova, u izvedbi mladih varaždinskih glazbenika - vrijedi doživjeti.