Dubrovnik bez plastičnih vrećica

Oceanima danas pluta gotovo 270 000 tona plastičnog otpada od kojega ugibaju ribe, kornjače, sisavci i druga morska bića. I u Dubrovniku je obilježen Međunarodni dan borbe protiv plastičnih vrećica i to dijeljenjem ekoloških vrećica građanima.

Jedna plastična vrećica razgrađuje se od 20 do 1000 godina. Recikliranje u nas još nije zaživjelo, pa se i dalje velike količine plastike - nepravilno odlažu.

U našem moru i u oceanima je jako puno mikroplastike. Ta mikroplastika dolazi i od ovih najlonskih vrećica i od drugih predmeta. A mikroplastika ulazi u ribe u riblje organizam koji mi opet kasnije konzumiramo, napomenula je Jelena Lončarić, pročelnica UO za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

U posljednjih 7 godina, koliko se provodi ova akcija, Dubrovčani su sve svjesniji ekoloških, ali i gospodarskih učinaka korištenja eko vrećica.

Naša je želja i Grada Dubrovnika da zaista Dubrovnik bude Grad bez plastičnih vrećica. Dragi naši sugrađani koristite platnene vrećice jer jedna platnena vrećica zamjenjuje 1000 plastičnih, poručila je Jadranka Šimunović, predsjednica udruga "Eko centar Zeleno Sunce" i "Eko Omblići".

Za ovu su prigodu Eko Omblići prigodno oslikali svoje platnene vrećice i humanitarno ih prodaju za Udrugu "Djeca - leptiri". A akcija dijeljenja platnenih, jutenih i biorazgradivih vrećica nastavit će se i u sljedećoj godini.