Na koncertu "Želim život" prikupljeno 1,45 milijuna kuna

Na 13. humanitarnom koncertu "Želim život" prikupljeno je 1,45 milijuna kuna za prikupljanje uzoraka za Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, izvijestili su iz Zaklade "Ana Rukavina".

Humanitarna akcija organizirana je u znak sjećanja na 29-godišnju Anu Rukavinu, koja je umrla prije 12 godina od leukemije, a cilj je borba za unaprjeđenje hrvatske hematologije.

Koncert, u organizaciji Zaklade i Nove TV, održan je na glavnome zagrebačkom trgu, a građani su s 233.211 poziva na humanitarni broj pokazali solidarnost prema teško oboljelima u Hrvatskoj i svijetu, poručili su iz Zaklade.

Hrvatski registar potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica trenutačno ima više od 61.000 potencijalnih darivatelja, a Zaklada je organizirala gotovo 400 javnih akcija upisa u registar iz kojeg je izdano 98 transplantata za oboljele diljem Hrvatske i svijeta, te je donirala 1500 testova za HLA tipizaciju prikupljenih uzoraka potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica Kliničkome bolničkom centru Zagreb.

Prikupljena financijska sredstva, osim za nastavak rada Zaklade, služe za stručno usavršavanje mladih liječnika na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija, a dosad je petero hrvatskih liječnika dobilo priliku usavršavati se na svjetskim klinikama kako bi nakon povratka mogli pomoći pacijentima u domovini.