Heklane jaslice iz ruku dobrotovorke Božice

Pomagati siromašnima može se i pletući. Ono što ispletu vrijedne ruke, odlazi djeci u sirotištima u Južnoafričkoj Republici. Danas u toj akciji sudjeluju žene diljem Hrvatske, a među njima i Bjelovarčanka velikoga srca Božica Balenović Đuračić.

Još kao djevojčica Božica je uz majku i baku naučila heklati. Dugo se zatim nije prihvaćala toga ručnog rada, sve do ove godine kada je saznala za humanitarnu organizaciju Knit a square - ispleti kvadrat - za djecu koja su u sirotištima Južnoafričke Republike zbog siromaštva ili zaraženosti HIV-om. Kada je vidjela prvu fotografiju djeteta s igračkom koju je izradila, osjećaj je bio neopisiv.

Samo iz Božicinih ruku 77 lutkica otišlo je u Južnu Afriku. Mnoge žene iz Hrvatske neumorno šalju pletene i heklane kvadratiće koji se zatim spajaju u deke, izrađuju kape, igračke. Nikad ne radi po naružbi niti za novac. Vodi ju ljubav prema potrebitima.

I tako sama duhovno raste, a to je, kaže, najveći dar. Napokon je ovih dana izradila nešto i za sebe - unikatne jaslice koje će uljepšavati blagdanske dane njezine obitelji.