Svjetionici i djeca

Ove se godine obilježava točno dvjesto godina otkako je zasvijetlio prvi svjetionik na Jadranu, onaj u Savudriji, čime je počela i organizirana svjetioničarska služba.

Taj povijesno, kulturno i pomorski iznimno važan događaj slavi se duž obale nizom manifestacija, izložbama pa i edukativnim radionicama za djecu.

Savudrijski svjetionik najstariji je na Jadranu i još je aktivan. Čuva pomorce, ali i ljubavne legende. A njega čuva već peti naraštaj svjetioničara iz iste obitelji. Nažalost, kolega im je sve manje. Na Jadranu je 46 svjetionika, automatizirani su, pa radi samo 17 svjetioničara.

Njima, i svjetionicima koji su spomenici nulte kategorije, posvećena je izložba "Više od svjetla i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika", koja je stigla i u Split. Izložbom se želi prikazati kako su se razvijali naši svjetionici te prikazanim podučiti starije, a popratnim radionicama djecu.

Uz zabavu djeca su naučila mnogo o svjetionicima, a znaju i kakav je posao svjetioničara. Možda ne znaju sve izgovoriti, ali uz ovakvu budućnost nema straha da ćemo ikada biti bez svjetla u tami.