Primošten: Fažolijada okupila rekordan broj ekipa

Blagdansko vrijeme obiluje prigodnim manifestacijama. U Primoštenu se naveliko kuha - i to na plaži. Peta po redu Fažolijada - natjecanje u kuhanju tradicionalne pašte i fažola - okupila je rekordan broj ekipa.

Dijelom razbijanje zimske dosade, dijelom želja da se oda počast stoljetnoj hraniteljici težačkih obitelji. Tako je nastala Fažolijada!

"Po pravilima u teći mora biti 12-15 litara minimum. Mora biti pašta i fažol, a ostalo je sve na ekipama što će staviti. Sve je dopušteno! Mogu oni staviti i kokoš unutra“, rekao je Ernest Matošin, organizator Fažolijade i dodao kako se kuća gradi od temelja, a pašta fažol - od luka!

„Svaka spiza ide od kapule! Bilo od školjki, ribe... Kapula je zakon kužine!“, ukazuje Tonči Makelja.

"Glavni je fažol, suho meso, kobasice. A onda imamo svih mogućih povrća pomalo. S tim da ništa ne prevladava, ali da svega ima“, istaknuo je Roko Perkov iz ekipe „Trbšne kuharice“

Žiri ne ocjenjuje samo okus. Jednako je važan i umjetnički dojam. A Primoštenci su si dali truda: originalni su im i kuhala, ali i kuharske odore! Svojevrstan je ovo predblagdanski karneval s kuhačama.
Moje superžene! Nismo sigurni da baš lete. Ali doista - stižu posvuda!
"Ako smo za ples, onda smo u folkloru, na karnevalu, svaka ima od nas privatno ili poduzeće ili obrt, radimo punom parom, imamo apartmane. Prema tome, zašto nismo Super žene?! Neke pivaju u crkvi, neke pivaju u wc-u ili u kupatilu“, rekla je Lorenta Fuštin, kapetanica ekipe Super Women.

Peta je ovo Fažolijada - i rekordan broj ekipa. Njih 16 kuhaju više od 300 litara paštafažola, kojim će počastiti publiku!
Ovdje smo u posebnoj špijunskoj misiji. Želimo sve vidjeti i sljedeće godine i sami se prijaviti na Fažolijadu“, rekao je Adrian Janikovski, turist iz Poljske.

Još su im nevješte kuharske ruke. Jer, tek im je u prosjeku 15. Odlučni da nastave obiteljsku tradiciju!

Najbitniji mi je stric - on najbolje kuha u kući paštu i fažol“, rekla je Barbara Matošin.

Pobjednike nismo dočekali. Jer krčkao se paštafažol puna dva i pol sata! No ne sumnjamo da je, kao i prošlih godina - nestalo sve - do zadnje porcije!