Morski svijet Tonija Ambrozicha

Mediteran - nepresušan izvor i simbol, obilježio je umjetničko stvaralaštvo Antona Tonija Ambrozicha. Uz pomoć brusilice i aparata za varenje u metalu nastaje njegov svijet morskih dubina i nebeskih visina.

"Nadahnuće s obzirom da sam rođen u ovom kraju, Primorac, Riječanin od mladosti radim, crtam. Najprije sam počeo s kamenom jer kamen nadahnjuje. Hodajući gradom, gledajući odbačene limove, termo peći, bojlere...pomislio sam zašto ne bi nešto učinio od toga“, govori Anton Tony Ambrozich.

Reciklirani materijal i odbačene uporabne predmete smatra jednako vrijednim materijalom umjetničkoga izražavanja. Upravo od njega nastalo je više od  stotinu radova.

Ljepota je što kažu toga da se od nečega što je završilo dio svoga života pretvara u nešto novo i nastavlja svoj život, ali nastavlja kroz umjetnost“, istaknula je Ksenija Ambrozich, autorica postava izložbe.

Ribe, rakovi, ptice, pokret ljudskoga tijela, zvončari - unikatna djela filigranske preciznosti. Nastala sigurnom rukom pod utjecajem strojarsko-tehničke struke.

"Struka nije puno pomogla, ali je naravno poznavajući metal, varenje da se to lakše ostvari“, govori Anton Ambrozich.

Svoje umijeće predstavio je na mnogim izložbama. Povijesni prostor crkvice svete Trojice u Kastvu poseban je izazov. 

"Ovakva crkvica iz 14. stoljeća, stvarno je poseban izazov i za autora i za postav izložbe. Autor ima veliki opus, ali prostor je diktirao što odabrati u postavci izložbe“, rekla je Ambrozich.

Ponosni je autor i grba rodnoga mu grada, dvoglavog orla. Tradicionalno se kao nagrada dodjeljuje najboljem nogometašu Rijeke.

"Ponosno mogu reći da su dobili mog orla Krailach, Kramarić, Benko, Močinić i nadam se da će se tradicija nastaviti“, naglasio je Ambrozich.

Novi kreativni pothvati tek ga očekuju. A nas neka nova blještava bića iz plavih dubina i visina.