Božica Jurkić - gračačka vila koja se ne predaje lako

U posljednjih pet godina iz Gračaca je otišao svaki šesti stanovnik. U tu opustjelu općinu na jugu Like prije 20-ak godina doselila se Zagrepčanka Božica Jurkić. Na čelu je Udruge Vilin dol koja promiče kvalitetu življenja u ličkom kraju. Ljeti organizira festivale koji okupljaju mlade iz cijeloga svijeta, a zimi filca i tka sa ženama Gračaca.

Božica je po mnogočemu osebujna žena. Bila je dvije godine ratnica na prvoj crti, odgojila je čak petero djece, sada njeguje ličku tradiciju. U zimsku noć okuplja žene iz Gračaca oko svojega tkalačkog stana i udruge Vilin dol.

- Sada, recimo popodne kada ne znamo što ćemo od sebe, kada je hladno, kad su noći duge, rano se smrkne, onda se družimo tu, izrađujemo raznorazne rukotvorine, kaže Kata Bačić iz Udruge "Vilin dol", Gračac.

Dobri ljudi iz susjedstva daruju im vunu ili je jednostavno nađu - odbačenu. I udruga nekako odolijeva, već četvrtu godinu. Valja voditi brigu o ličkoj tradiciji.

I iako joj je u opustjelom Gračacu propao posao i s ugostiteljskim objektom i s cvjećarnicom, ova gračačka vila ne predaje se lako.