Virtualni svijet prepun mogućnosti, ali i opasnosti

Naša djeca i mladi velik dio vremena i za vrijeme školske godine provode uz videoigre, a pogotovo sada za vrijeme praznika. Više od 85 % videoigara ima nasilne sadržaje, zbog čega je pokrenuta edukativna kampanja - Igrajmo na sigurno.

Youtuber Ivan Rado poznatiji kao Malajski tapir - dnevno je pred računalom i po nekoliko sati. Videoigre njegov su posao, ali i život. Iako svjestan brojnih opasnosti, naglašava da one mogu biti najbolji oblik učenja.
- Potiču motoričke reakcije, potiču logiku, neko hipotetsko razmišljanje, da pomažu učiti strane jezike. Postoji puno pozitivnih stvari, kaže Rado.

Ali i negativnih. Nasilje u igrama, psihičko zlostavljanje u chatu te ovisnost samo su neke od opasnosti. Ipak najveća vreba od "anonimnih" online prijatelja.

- To su zapravo njima nepoznate osobe no međutim kroz duže igranje oni imaju osjećaj da poznaju te osobe i onda se nalaze sa njima sami bez nekog svog prijatelja ili odrasle osobe u pratnji što je visoko rizično i za nasilje za trgovinu ljudima i slično, rekla je Hana Hrpka, predsjednica udruge Hrabri telefon.

Hrabri telefon na svojoj web stranici nudi stručno chat savjetovanje za djecu i roditelje. Pokrenuta je i edukativna kampanja "Igrajmo na sigurno" - u sklopu koje je izrađena i besplatna edukativna brošura.

- Prije svega namijenjena je roditeljima, ali i djeci u kojoj upozoravamo na brojne opasnosti i rizike igranja online videoigara, ali i nudimo brojne korisne savjete koje će roditeljima pomoći da se što je bolje upoznaju sa tim svijetom videoigara, kaže Lana Ciboci, potpredsjednica Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

A taj virtualni svijet postao je sastavni dio života mladih. Baš kao i pravi - prepun je mogućnosti, ali i opasnosti. Stoga, oprez!