Unikatne jaslice u đurđevačkom muzeju

U kršćanskoj tradiciji počeci izrade jaslica sežu u 13. stoljeće, kada je prve postavio Franjo Asiški. Dio su naših božićnih običaja i neiscrpna inspiracija brojnim umjetnicima. Jedna takva izložba može se vidjeti u Gradskome muzeju u Đurđevcu.

Jaslice keramičarke Margarete Krstić obišle su svijet. Josip i Marija odjeveni su u tradicionalnu nošnju Podravine i Prigorja, a Marijinu glavu krasi poculica s ružama. U tome je njihova vrijednost i ljepota.

U muzeju su i jaslice od prirodnih materijala - izrađene su od komušine. U đurđevačkom dijelu Podravine osobito su popularne. Umijeće izrade baštini se naraštajima.

Jaslice od dravskoga kamena je izradio đurđevački umjetnik Franjo Mihočka koji neumorno od zaborava čuva stare načine izrade. I nisu ovo jedine jaslice koje je izradio. Iza sebe ih ima na desetke.

- Nastojim napraviti originalne. Ove godine s obzirom da sam ja i akvarelista, uklopio sam i jednu svoju sliku u pozadinu tako da to bude cjelina mog rada u slikarstvu i u ovom drugom dijelu, kreativnom - kaže umjetnik.

Na ovoj izložbi predstavljaju se i umjetnici iz još pet hrvatskih županija. Svake od jaslica donose elemente osobite za kraj iz kojeg dolaze. Unikatne su i većinom izrađene od gline, keramike, stiropora, drva i konca.