Raskoš na stolu - neodvojivi dio blagdanske atmosfere

Blagdani su, a obično je to doba kada se, u pauzi od posla i provođenju vremena s našim najbližima, često prepustimo uživanju u hrani. Raskoš na stolu neodvojivi je dio blagdanske atmosfere.

Kalorični blagdanski hedonizam, čini se, nije iznimka nego pravilo.

- Riječ je o sustavu prehrane koji jednostavno potiče da unosimo više slastica, gaziranih bezalkoholnih pića, namaza, umaka, ali i veće količine hrane - objašnjava nutricionistkinja Diana Gluhak Spajić.

Međutim, treba uzeti u obzir i činjenicu da naš blagdanski stol ovisi i o podneblju iz kojeg potječemo.

- Mi smo različiti i specifični. Kada gledamo Slavoniju, tamo blagdanski stol izgleda apsolutno drugačije nego kada gledamo Dalmaciju koji su i petkom više skloni konzumirati ribu i inače, što u Slavoniji nije slučaj. Blagdanski stol je šarolik kod nas, od slanutka u Dalmaciji do heljde u Međimurju, do kulena i bilo kojih drugih namirnica u Slavoniji, tako da, sve je zdravo, samo treba jesti umjereno - kaže Gluhak Spajić.

Laganija tjelovježba, umjerenost u jelu i piću, zlatni su savjeti da izbjegnete grižnju savjesti zbog pokojeg kilograma viška. No ako i pokleknete, ne očajavajte. Ipak je ovo nekoliko dana u godini kada si možemo dati malo oduška, uživajući  u vremenu s obitelji i prijateljima.