Vježbe s girjom - In Shape

Girja, kettlbell, zvono, tradicionalni je ruski uteg od lijevanog željeza. U obliku je kugle s ručkom i različito teži. Omiljen rekvizit vojske, specijalnih postrojba, danas je i omiljen rekvizit rekreativaca.

Da biste se mogli koristiti girjom na pravilan način, morate se dobro upoznati s njom. U svim priručnicima opisana je kao jedan od najučinkovitijih rekvizita za stjecanje snage. No istodobno pomaže u pravilnom držanju tijela i uspostavi ravnoteže.

Važno je hvatate li je s obje ruke ili jednom jer tako se  mijenja težina, što utječe na tijelo. Središte vaše ravnoteže mijenja se ovisno o položaju girje pa  se jača središte tijela i uspostavlja ravnoteža.

Vježbati s girjama mogu svi, no uz licenciranog instruktora. Postoje pravila za rukovanje ali i pravila ponašanja. Težinu girje i vježbanje treba prilagoditi svojim mogućnostima.

Lejla Dizdarević Brković, kineziologinja, jedna je od 20 licenciranih instruktora u Hrvatskoj. Uz njezine upute sigurno ćete svladati ovu vještinu i osjetiti dobrobit ovakvog načina vježbanja.