Stara mediteranska uljara čuva ljubavnu priču

Nautički raj u Mulinama na otoku Ugljanu, u antičko doba bio je luka prepuna galija, prepunih amfora kvalitetnog domaćeg otočnog ulja. Iz nje se maslinovo ulje proizvedeno tu prevozilo dalje u sve krajeve rimskog carstva. Do tadašnje antičke luke, nedaleko mora, bila je velika uljara, u kojoj je tekla prerada.

- Imala je bazen zapremnine 220 tisuća litara morske vode i ključ proizvodnje antičkog maslinovog ulja. Masline su se do prerade držale ovdje da se ne pokvare, i ta tradicija je još uvijek prisutna na zadarskim otocima i otoku Ugljanu - kaže Mladen Lucin, autor projekta "Avantura otok".

Do originalne uljare, sada je vjerna replika, u prirodnoj veličini.

- Maketa je napravljena jedan prema jedan, u čvrstom materijalu, može sutra raditi. Dokazuje da je to bio najmoćniji tijesak na Mediteranu - kaže Lucin i dodaje da se u sezoni moglo preraditi oko 700 tona maslina i proizvesti oko 85 tisuća litara ulja.

A možda baš na gatu, ili na nekom obližnjem valu koji je udarao o galije, počela je, u to doba neobična ljubavna priča. Ispričala ju je novinarka Ana Dobrović.