Trgovine kućnim ljubimcima u Kaliforniji moći će prodavati samo životinje iz azila

Kalifornija od 1. siječnja 2019., postaje prva američka savezna država u kojoj će trgovine kućnim ljubimcima nuditi isključivo životinje spašene iz azila, a ne iz uzgajivačnica koje se rasplodom bave u lukrativne svrhe, piše BBC.

Borci za prava životinja pozdravili su novi zakon AB 485 kao korak prema suzbijanju okrutne prakse uzgajivačnica koje često mare samo za profit, a životinje drže u nepodnošljivim uvjetima.

Prodavaonice će odsad morati podastrijeti inspekciji podatke o svakoj životinji koju nude na prodaju, a kršenje novog zakona kažnjavat će se globom od 500 dolara.

Udruge za zaštitu životinja odavna upozoravaju na goleme 'rasplodne industrije' kućnih ljubimaca u kojima se ženke prisiljavaju na stalne okote, a životinje zbog katastrofalnih uvjeta u kojima preživljavaju imaju dugoročne emocionalne i tjelesne zdravstvene tegobe.

Američko društvo za borbu protiv okrutnog postupanja prema životinjama (ASPCA) procjenjuje da više od 6,5 milijuna kućnih ljubimaca svake godine završi u skloništima za životinje.

Patrick O'Donnell, član saveza udruga za zaštitu životinja, ističe da novi propis nije samo "velika pobjeda" za "četveronožne čovjekove prijatelje", već i za kalifornijske porezne obveznike s obzirom na to da se svake godine stotine milijuna dolara potroši na zbrinjavanje napuštenih kućnih ljubimaca diljem te savezne države.

AB 485 prvi je zakon takve vrste donesen u Sjedinjenim Državama, ali ne i u svijetu. U prosincu je Engleska donijela Lucyjin zakon, nazvan prema zlostavljanoj kujici Cavalier King Charles španijel u svrhu borbe protiv bespoštedne prakse uzgajivačnica.