"Mačkasta" izložba u samoborskoj galeriji Prica

Umiljata, zavodljiva, ohola, samouvjerena, prepredena, divlja, ljupka… Motiv mačke oduvijek intrigira umjetnički svijet akademske kiparice Irene Podvorac. Najnoviji "mačkasti" ciklus samo je jedan u nizu koji slavi ovo biće prema kojem je teško biti ravnodušan.

-
Ideja za ovu izložbu nastala je prije dvije godine, koncept je bio moje buđenje iz hibernacije, i to kroz moju opsesiju, a to su mačke. Ja se već osamnaest godina bavim motivom mačke - otkriva akademska kiparica Irena Podvorac.

Osim na izložbama, njezine su mačke pronašle svoje mjesto i kao skulpture u javnom prostoru poput „Mačke na mlinskom kamenu" u samoborskoj Mlinskoj ulici.

Sve je krenulo, kaže, od njezine kućne ljubimice - mačke Tončice, koja je postala ateljerska mačka, konstantno je pozirala. Sama izložba je zamišljena kao dnevnik koji umjetnica stvara dvanaest mjeseci - svaki mjesec, jedan rad. Tako je nastalo ovih dvanaest reljefa.

Biće magičnog hipnotičkog pogleda u jednima pobuđuje obožavanje, u drugima strah ili praznovjerje. A umjetnica je, složit ćete se, uspjela dočarati ono što ju najviše oduševljava u ovom otmjenom i gipkom stvorenju - stav, pokret, držanje, osobnost…