88 milijuna kuna za Kaštela

Kaštelani u obnovu kulturne baštine planiraju uložiti 88 milijuna kuna. Riječ je o projektu "Perpetuum baštine". Realizacijom bi se otvorila nova radna mjesta, a Kaštela pretvorila u cjelogodišnje odredište.

Kasnosrednjovjekovna kula u Gomilici među najljepšim je kaštelanskim utvrdama, a s posve novim ruhom postat će svojevrstan tematski ulaz u Kaštela s morske strane. Kula i ljetnikovac Cambi pak, s uljarom i trgom, postat će urbano središte s raznim sadržajima kakvih neće manjkati ni u dvorcu Vitturi s novim, modernim i multimedijalnim postavom gradskog muzeja.

- U samom kraju je izrada projektne dokumentacije. Mislim da je ostao jedan dio vezan za muzej, ovo drugo je kompletirano, dakle sve do građevinske dozvole i sad očekujemo novi natječaj na koji bi aplicirali za izgradnju odnosno sanaciju svega, rekao je Denis Ivanović, gradonačelnik Kaštela.

Na obroncima Kozjaka opremit će se vidikovac te mali interpretacijski centar arheoloških nalazišta.

- Na taj način će se i taj dio priče prezentirat kako ljudi ne bi gledali Kaštela samo u ovom morskom dijelu nego i u bližem zaleđu brda Kozjak, ističe Ivan Šuta, ravnatelj Muzeja grada Kaštela.

Idealnom i za rekreativni te zdravstveni turizam. Zasad to najviše prepoznaju Poljaci, Nijemci, Česi, Slovenci i Slovaci. A odnedavno - i domaći gosti.

- Sunce i more su i dalje broj jedan, ali ove naše atraktivnosti, kulturno-povijesna baština, gastronomija, mogućnost aktivnog turizma, svrstava nas u destinaciju koja može imati cjelogodišnji turizam, zaključuje Nada Maršić, direktorica TZ-a Kaštela.

Od gotovo 5 i pol milijuna kuna uloženih samo u pripremu Perpetuuma baštine, više od 4 milijuna stiglo je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.   

Opširniju reportažu o ovoj temi pogledajte večeras u emisiji "turizam.hrt", urednika Ivice Đuzela na našem Četvrtom programu