7. siječnja 1943. - Umro Nikola Tesla

Na današnji dan 1943. u New Yorku je umro Nikola Tesla, znanstvenik i inovator svjetskog glasa. Rođen je u Smiljanu kod Gospića 10. srpnja 1856.

Otac mu je bio pravoslavni svećenik. Nikola je pohađao gimnaziju u Gospiću i Karlovcu, a elektrotehniku studirao u Grazu i Pragu. Radeći četiri godine kao inženjer u Budimpešti i Parizu, izumio je okretno magnetsko polje i napravio prvi praktični motor za izmjeničnu struju. Godine 1884. odlazi u SAD i tri godine poslije osniva vlastiti laboratorij, u kojem dolazi do svojih najvažnijih izuma - višefazni sustav izmjeničnih struja, koji je ubrzo izazvao velike izmjene u elektroindustriji. Godine 1887. i 1888. zaštićuje patentom jednofazni i višefazni elektromotor, sustav razvođenja, višefazni transformator sa željeznom jezgrom i 18 drugih. 

Godine 1889. izrađuje okretna dinama i transformatore izmjenične struje visokih frekvencija. Iste godine objavljuje i rezultate proučavanja fiziološkog djelovanja struje na čovjekovo tijelo i predlaže njezinu primjenu u liječenju. Od 1891. radi na ostvarenju bežičnog prijenosa poruka (radiovalovima) i razvođenju energije bežičnim metodama. U razdoblju 1896.-1914. patentira seriju izuma koji čine osnovu suvremene radiotehnike. 

Od njegovih 700 izuma nekoliko desetaka našlo je praktičnu upotrebu. U proljeće 1898. na elektrotehničkoj izložbi u New Yorku prikazuje mogućnost daljinskog upravljanja brodom elektromagnetskim valovima. Tijekom 1934. proučava mogućnost razbijanja atomske jezgre s pomoću elektrostatskih generatora visokog napona. Bio je nominiran za Nobelovu nagradu, koju nikad nije dobio.

U povodu stogodišnjice Teslina rođenja 1956. jedinica za magnetsko polje (fizikalna veličina koja se u elektroinženjerskim krugovima naziva gustoća magnetskog toka) nazvana je tesla (T).