Dodijeljeni Zlatni globusi

Na gala-večeri u Los Angelesu dodijeljene su tradicionalne nagrade Zlatni globusi, druge najznačajnije mainstream filmske nagrade, odmah iza Oscara.

U kategoriji najboljeg filma - drame pobijedio je "Bohemian Rhapsody", a glavni protagonist tog filma Rami Malek dobio je nagradu za najboljeg glumca za izvedbu Freddya Mercurya.

U kategoriji glumica slavila je Glenn Close za "The Wife", iako se očekivalo da će to priznanje pripasti Lady Gagi. U kategoriji najboljeg filma komedije ili mjuzikla pobijedio je "Green Book", Christian Bale ("Vice") je najbolji glumac, a Olivia Colman ("The Favourite") glumica.

Nagradu za najboljeg redatelja dobio je Meksikanac Alfonso Cuaron za film "Roma", koji je proglašen i za najbolji strani film. Najbolju sporednu ulogu ostvario je Mahershala Ali u "Green Booku" i Regina King za "If Beale Street Could Talk". 

Kod televizijskih nagrada najbolja drama je serija "The Americans", a komedija "The Kominsky Method". Richard Madden ("Bodyguard") i Sandra Oh ("Killing Eve") dobili su nagrade za najbolje glumce kod dramskih ostvarenja, a Michael Douglas ("The Kominsky Method") i Rachel Brosnahan ("The Marvelous Mrs. Maisel") kod komedija ili mjuzikla. 

Golden Globe za životno djelo, koja nosi ime Cecil B. DeMille, dobio je Jeff Bridges, slavni "The Dude" u filmu The Big Lebowski iz 1998. godine. 

Ovogodišnje nagrade iznenadile su kritiku, čiji je favorit bila drama "Zvijezda je rođena". Od pet nominacija, taj film osvojio je samo Zlatni Globus za glazbu. O dodjeli Zlatnog Globusa, ali i stanju u našem domaćem filmu, u Studiju 4 govorili su Rajko Grlić, filmski redatelj, scenarist i producent te Ivan Žaknić, filmski kritičar HRT-a.

Zlatni globusi uobičajeno su se smatrali najboljim pokazateljom oskarovskih favorita. No, već nekoliko godina različiti filmovi osvajaju nagrade u glavnim kategorijama tih dvaju nagrada, a zbog česte zbrke u uvrštavanju filmova u pojedine kategorije, Zlatni globusi sve više gube na važnosti.