U Arboretumu u Trstenom ništa nije slučajno

Arboretum Trsteno, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  - jedini je arboretum na hrvatskoj obali. Osnovan je 1948. na prostoru povijesnog ladanjskog zdanja dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze.

Dokument iz 1494 svjedoči o nastanku perivoja uz ljetnikovac.  Isprva su se sadile vrste karakteristične za renesansno razdoblje . Obogaćivanje započinje sredinom 19 stoljeća.

- Kada grof Baldo Gučetić naručuje razne biljne vrste iz rasadnika u Europi i tek tada ovaj prostor počinje nalikovat na arboretum. Daljnja obogaćivanja su početkom 20.stoljeća, kada grof Vito Gučetić sadi veliki broj egzotičnih vrsta ispred svog ljetnikovca, priča dr.sc.Ivan Šimić, upravitelj Arboretuma Trsteno.

Na 25 hektara, Arboretum sjedinjuje kulturnu i prirodnu baštinu. Poznat je po zbirci sredozemnih i egzotičnih biljnih vrsta, 465 kultiviranih biljaka koje su došle iz raznih dijelova svijeta.

- Dok je autohtonih preko 500 i one su većim dijelom smještene na zapadnom dijelu, rekao je Šimić.

Ljetnikovci su bili središte kulturnog i društvenog života, ovdje se okupljala vlastela, inspiraciju su pronalazili umjetnici i pjesnici. 

- Sada se nalazimo ispred barokne fontane odnosno nimfeja. To je jedina samostojeća velika dubrovačka fontana, odnosno barokni nimfej. Trsteno ovdje ima blagodat izvora pitke vode, govori dr.sc. Maja Anastazija Kovačević.

I perivoj i fontana pa tako i Neptun okrenuti su prema moru. Otvorenost ljetnikovca prema moru, paviljon koji nadgleda lopudski kanal, pogled na horizont - ništa nije slučajno.

- Za Dubrovnik znači više od renesansne potrebe otvaranja pogleda na horizont. To je povezivanje sa svijetom kojim je Dubrovnik vladao u ono vrijeme, to je zlatno vrijeme kad je Dubrovnik vladao Sredozemnim morem, ističe Kovačević.

Na godinu ovaj zaštićeni spomenik vrtne arhitekture posjeti 30 000 posjetitelja. Interes raste otkako se ovdje snimala megapopularna serija Game of thrones.

Zahvaljujući sredstvima iz europskih fondova, posjetitelje će uskoro dočekati neke novosti- u tijeku su dva velika projekta.

- Prvi je za projekte obnove kulturne baštine, a drugi izgradnja centra za edukaciju, izrada tematske staze kroz povijesni maslinik i nabava broda koji će povezivat Lokrum i Arboretu, rekao je Šimić.

Projekt je vrijedan 15,5 milijuna kuna. Kad zaplovi bit će to nova turistička atrakcija - za ljubitelje povijesnih vrtova i perivoja, ali i Igara prijestolja.