8. siječnja 1324. - Umro Marco Polo

Messer Marco Millione ili prevedeno - Marko koji se razbacuje milijunima, nazivali su Talijani jednog od najvećih svjetskih putnika Marca Pola.

Vjerovali su da je izmislio većinu svojih nevjerojatnih doživljaja i egzotičnih zemalja na Istoku. U to je doba bilo teško pojmiti Konfucijeva naučavanja, papirnati novac koji Europa još nije poznavala, Himalajski masiv visok kao najviša planina na planini, planinu od kamena koji gori, to jest od mrkog ugljena i još stotinu drugih čuda.

Pretpostavlja se da je Marco Polo rođen 1254. na otoku Korčuli. Njegov otac i stric bili su venecijanski trgovci koji su imali podružnice u Carigradu i na Krimu i koji su igrom slučaja došli i do samog dvora mongolskog vladara Kublaj-kana. Dvadesetak godina poslije, 1271. godine  braća Polo krenula su natrag u Kinu, a sa sobom su odveli i sedamnaestogodišnjeg Marca. Mletački trgovci prešli su preko Hormuza, Taškenta, Kataje i stigli do velikog kana u proljeće 1275. Kublaj-kan je zavolio Marca Pola, te ga postavlja za svoga tajnog savjetnika, a poslije i za namjesnika jedne pokrajine.

Marco Polo živio je na mongolskom dvoru 17 godina i za to vrijeme proputovao i upoznao velik dio Azije koju će opisati u svome putopisu što su ga suvremenici također nazvali Milijun. Dvadeset i četiri godine nakon što je napustio grad na lagunama, vratio se s ocem i stricem u Veneciju. Više nije odlazio na velika putovanja, a ostatak života proveo je u velikom izobilju zahvaljujući draguljima koje je donio iz Kine.

Umro je 8. siječnja 1324. u Veneciji.