Brazilski veleposlanik: Kvaliteta života u Zagrebu je jako dobra

Iz 9 000 kilometara udaljenog Brazila u Hrvatsku je prije dvije godine stigla njegova ekscelencija Paulo Roberto Campos Tarrisse Da Fontoura, veleposlanik Savezne Republike Brazil. Priču o njemu donosi Dubravka Žiljak.

"Red i napredak" moto je Brazila, službeno Savezne Republike Brazil. Najveća je to država u južnoj Americi. U njoj živi više od 200 milijuna stanovnika.

Brazil je bivša portugalska kolonija pa je službeni jezik - portugalski. Ima osmu najveću ekonomiju na svijetu, jednu od najbrže rastućih. Na vrhu je po proizvodnji hidroelektrične energije i jabuka. Najveći je izvoznik govedine u svijetu.

Zemlja je to nogometa s više od 20 000 klubova, sambe, karnevala. Operacije promjene spola u Brazilu su besplatne i ondje se izvede najviše plastičnih operacija na godinu. 70 posto stanovništva mlađe je od 30 godina. Najviše ih živi u Sao Paulu. Glavni grad je Brazilia. Iz te zemlje raznolikosti dolazi njegova ekscelencija Paulo Roberto Campos Tarrisse Da Fontoura.

Uz šetnje Zagrebom sa svojom suprugom veleposlanik voli boraviti u svojoj rezidenciji. Posebno je zadovoljan osobljem. Nakon osmogodišnjeg boravka u New Yorku i rada u UN-u veleposlanik je napisao knjigu o mirovnim operacijama. Nalaze se među brojnim uspomenama koje nosi sa sobom gdje god da živi.

Prije Hrvatske četiri je godine proveo u Libanonu. U našu zemlju stigao je kako bi ojačao ekonomske, trgovinske i političke odnose. Sviđa mu se hrvatska kultura koja ga po mnogo čemu podsjeća na rodni Brazil.

Među brojnim uspomenama koje ga podsjećaju na Brazil veleposlanik je u svoj zagrebački dom donio i umjetničke slike. Brazilski specijaliteti često se pripremaju u rezidensciji. Od hrvatskih jela veleposlanik najviše voli ribu i roštilj koje mu pripremaju gospođe Ana i Jasna.

U Hrvatskoj mu se jako sviđa. Što će nakon isteka svog mandata još ne zna. O tome će odlučiti nova brazilska vlada.