10. siječnja 1862. - Umro Samuel Colt

Dana 19. srpnja 1814. u Hartfordu, Connecticut, rođen je američki izumitelj i industrijalac Samuel Colt.

Najpoznatiji je po patentu revolvera, no manje je poznato da je konstruirao i 1843. položio prvi podvodni telegrafski kabel, i to između New Yorka, Coney Islanda i Fire Islanda, što je koristilo njegovom poslovnom prijatelju Samuelu Morseu.

Colt nikada nije tvrdio da je izumio revolver, čiji mu je koncept postao jasan dok je promatrao rad kormila za putovanja brodom u Indiju – njegov dizajn je bio samo praktičnija adaptacijacija Flintlocka Elishea Colliera, patentiranog u Engleskoj.

Prvi veliki uspjeh je predstavljao Walker Colt, veliki i nezgrapni revolver, koji su s oduševljenjem prihvatili Teksaški rendžeri. Uspjeh tog modela, kao i kasnijih, omogućio je novac za investiranje u poboljšanja. U sljedećem desetljeću nastala je pomama za revolverima, kako među američkim naseljenicima na Zapadu, tako i u raznim europskim državama koje su od Colta masovno naručivale nove modele. Popularnost Coltovih revolvera je bila tako velika da je riječ "colt" postala sinonim za revolver.

Doprinos Samuela Colta razvitku američke nacije - bilo kroz olakšavanje prodora na Zapad, bilo kroz omogućavanje običnim ljudima da se bez obzira na svoju fizičku snagu ili financije suprotsttave nasilju, ovjekovječen je u izreci Abraham Lincoln je ljude učinio slobodnima, a Samuel Colt jednakima.

Umro je u Hartfordu 10. siječnja 1862. godine.