11. siječnja 1972. - Uhićeni pripadnici hrvatskog proljeća

Poslije Titova udara u Karađorđevu potkraj godine 1971., politički je osuđeno, a odmah zatim i smijenjeno državno političko vodstvo Hrvatske zbog tzv. masovnog pokreta i nacionalizma. Potajno se pripremala represivna policijska akcija protiv mnogih domoljuba, čiji je pokret poslije nazvan Hrvatsko proljeće.

U zoru 11. siječnja 1972. brojne ekipe državne sigurnosti okomile su se na desetoricu hrvatskih domoljuba. Tog siječanjskog jutra na udaru policije našli su se Marko Veselica, Franjo Tuđman, Šime Đodan, Vlado Gotovac, Hrvoje Šošić, Jozo Ivičević-Bakulić, Zvonimir Komarica, Ante Glibota, Ante Bačić i Vlatko Pavletić. U premetačini, u kojoj od policajaca nije bilo nijednog Hrvata i koja je trajala satima, nisu nađeni bilo kakvi spisi niti dokumenti o zavjeri protiv države ili špijunaži za strane sile.

Uskoro su se uhićenici, razbijeni u skupine, našli pred sudom koji ih je teretio za izmišljene političke zločine. Optužnica je vrvjela teškim riječima poput nacionalizma, separatizma, kontrarevolucije i nasilnog obaranja sustava.

Sudske kazne bile su primjerene lažno iskonstruiranim optužnicama. Uskoro su se zaredala i druga uhićenja i suđenja hrvatskim domoljubima. U odmazdi  uhićene su stotine ljudi, a nekoliko tisuća ostalo je bez posla. U svijet je krenuo novi val Hrvata koji pod stalnom policijskom represijom nisu mogli osigurati egzistenciju u zemlji.