13. siječnja 1941. - Umro James Joyce

Irski književnik James Augustine Aloysius Joyce rođen je 2. veljače 1882. u Dublinu u Irskoj.

Joyce je jedan od utemeljitelja modernog romana. Prve uspjehe postigao je zbirkom novela Dablinci iz 1914., u kojima prikazuje svakodnevicu i raznolika duševna stanja svojih junaka, kao i autobiografskim romanom Portret umjetnika u mladim danima, koji je predstavljen 1916. Moglo bi se reći da je njegovo najpoznatije djelo Uliks (objavljen 1922.), a vrhunac njegova stvaralačkog genija svakako predstavlja Finnegan's Wake iz 1939. Joyce je napisao jednu knjigu pjesama Komorna glazba te jednu dramu Izgnanici, no besmrtnost mu je osigurala proza.

Punih se osam godina natezao s izdavačima i urednicima oko objavljivanja svoje prve prozne knjige, zbirke pripovjedaka Dublinci. Zbirka je to od petnaest pripovjedaka, pisanih u prilično realističnom stilu, o Dublinu i njegovim stanovnicima na prelazu dvaju stoljeća. Posljednja priča u zbirci - Mrtvi (po kojoj će John Huston snimiti svoj posljednji film), zasigurno je jedna od najljepših priča u cjelokupnoj svjetskoj književnosti i najbolji dokaz da je Joyce već s prvim proznim djelom veliki svjetski pisac.

Ipak, jedno od najvećih Joyceovih djela njegov je Uliks. Šesnaesti dan lipnja, vrijeme radnje Uliksa, među Joyceovim je fanovima širom svijeta poznat kao Bloomsday, Bloomov dan. U cijelom svijetu, u Irskoj, a naročito u Dublinu, organiziraju se brojne manifestacije u čast Uliksa. Dublinci i turisti šetaju rutom Leopolda Blooma, jedu i piju u kavanama u koje je zalazio šesnaestog dana listopada 1904. godine. Naravno, joyceovci širom svijeta organiziraju i javna čitanja Uliksa.

James Augustine Aloysius Joyce umro je 13. siječnja 1941. u Zürichu.