Nikolaj Muhin - oslikavanje crkvi kao odnos prema Bogu

Crkve koje se ravnaju prema julijanskome kalendaru danas slave Božić. U povodu toga donosimo priču o sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. "Katedrala" je to Srpske pravoslavne Crkve u središtu Zagreba čije je freske oslikao veliki majstor ikona Nikolaj Muhin.

Na poziv tadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i cijele Italije Jovana Pavlovića ruski umjetnik Nikolaj  Muhin u prosincu 2005. počeo je rad na oslikavanju pravoslavne crkve Preobraženja Kristova u Zagrebu. Timu umjetnika na čelu s Muhinom trebalo je 15 mjeseci da oslikaju tisuću kvadrata unutrašnjih zidova crkve. 

Muhin je odao veliko priznanje naručitelju posla u Zagrebu Jovanu, od kojeg je, kaže, uz blagoslov na početku rada, prvi put u svojoj karijeri čuo i ovakvu rečenicu - Ti kao umjetnik imaš zadatak biti slobodan. 

Ovo je 11. hram koji su oslikavali, a prije zagrebačke pravoslavne crkve oslikali su moskovski velebni hram Krista Spasitelja. Na oslikavanju 23 tisuće četvornih metara radilo je 350 umjetnika tri godine.

Ovaj svjetski poznati slikar freski bavi se i slikarstvom i kiparstvom,  vodi školu freskoslikarstva, a osobito mu je u lijepom sjećanju ostalo putovanje i izložba koju je imao u Kini 2002.

"Oslikavanje crkvi doživljavam kao odnos prema Bogu, arhitekturi, tradiciji, ljudima koji ovdje žive" istaknuo je Muhin, te dodao "Zagreb je prekrasan grad i zavidim vam na čistom zraku."

Crkva Preobraženja Kristova podignuta je 1866. u samom središtu Zagreba, prema nacrtima istaknutog arhitekta Franje Klajna, a obnovljena je  nakon potresa 1884. prema nacrtima Hermana Bolea, kada je u nju postavljen ikonostas s ikonama slikara i ikonografa Epaminondasa Bučevskog.