Baranja – predivna u sva četiri godišnja doba

Baranja je najviše posjećena u jesen, no i zimi često dođu gosti. Turističke nagrade sve češće dolaze u ove krajeve.

S prvim pahuljama kada zima štipa za obraze, a pucketanje vatre uz krčkanje omiljenog specijaliteta najbolja su pozivnica za sve one koji stižu u Baranju. Blagdanski je duh na svakom koraku.

"Nama je ovdje lijepo, mi smo ovdje svaki vikend, kad god možemo. Baranja je predivna u svako doba" komentirao je Drago koji je došao iz Zagreba.

A vinski podrumi i njihova ponuda? Dovoljno je sići i uživati najprije u pogledu, a onda u kušanju. Dok u drvenim bačvama zrije vino, neke prošle berbe zarobljene su u buteljama.

Damir Josić iz Zmajevaca preporučuje crvena vina. Sada je njihovo vrijeme jer su to vina koja su malo snažnija, koja zagrijavaju, a zima traži toplinu. 

Pravi su dijamanti upravo vinski podrumi ukopani u baranjskom lesu.  Ljeti ugodno hladno, a zimi toplije nego li vani.Mihalj Gerstmajer vinar iz Zmajevaca pojasnio je "Svi su oni 2-3 i više metara pod zemljom, ta je temperatura konstantna, negdje od 12-14 stupnjeva i to je jedna ugodna temperatura i za druženje i kušanje vina."

Ivana Draganić, bivša novinarka i osječka poduzetnica odlučila je ujedinila sve te male vinare. Da je na pravom putu, potvrdila je i nedavna nagrada Udruge hrvatskih putničkih agencija "Simply the best" i časopisa Way to Croatia. Zajedno su stvorili jedan izlog vina Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. 

A da je domaće najbolje, potvrdio je bračni par Piljić iz Karanca. I njima je stigla nagrada "Simply the best" za objekt koji pruža smještaj obogaćen dodatnim sadržajima.


Na natjecanju u kuhanju graha došla je i velika grupa gostiju. Ni hladnoća ni snijeg nisu ih ometali u veselom druženju. Potvrdili su to Dalibor i Tihomir iz Osijeka "Mogli bi reći da nam ovo nije prvi put i zato smo to odlučili i ponoviti, prekrasno nam je. Baranja je fantastična destinacija. Baranja je nešto što ne postoji svagdje na svijetu."

U godini pred nama u kojoj će se Dani hrvatskog turizma prvi put održati na istoku Hrvatske, Baranja ima svoje zasluženo mjesto. Privlačna u svim godišnjim dobima.