Turistički Split dobio veliko priznanje

Turistički Split dobio je veliko priznanje. Prema platformi za putovanja Booking com, treći je grad u svijetu po broju nagrada za kontinuirano pružanje odličnoga korisničkog iskustva. Ispred njega su Rim i Sankt Peterburg. Na popisu 20 gradova s najviše nagrada su i Zadar te Dubrovnik. Zadar je zauzeo 16., a Dubrovnik 20. mjesto.

Biti treći na svijetu i to ispred puno većih odredišta, biti na vrhu zahtjevnog, hirovitog i promjenjivog turističkog tržišta, velika je pobjeda Splita. Gosti ondje uistinu dobiju ono što žele i plate.

- Mislim da je za mene ovdje najvažnija gostoljubivost, naši su domaćini jako ljubazni, imate zanimljivu povijest, palača i grad su čisti i uredni, govori američki turist.

- Za mene je posebno važna povezanost s lokalnim stanovništvom, ne volim se cjenjkati u trgovinama, želim mirno hodati gradom, družiti se s domaćinima, drago mi je znati što znači biti iz Splita i nadam se da će vas sve ovo dovesti do prvog mjesta, rekla je američka turistkinja.

- Split ima svoje posebnosti s kojima se ističe. On je ipak drugačiji od Rima i St. Peterburga. Mi smo i lani bili među 5 najnagrađivanijih gradova, ističe Martina Nimac Kalcina, v.d. predsjednika Zajednice obiteljskog smještaja.

Iako brojke nisu najvažnije, ističu turistički djelatnici, one ipak godinama pokazuju splitski uspjeh. U prosincu, oko adventa, grad bilježi 16 posto više dolazaka i 18 posto više noćenja.

- Znamo da smo dobili najvišu ocjenu u svih 6 kategorija. Znači upravo to dolazi do izražaja. Veliki trud i zalaganje i veliko znanje naših turističkih djelatnika. Ocjenjuje se prije svega lokacija, udobnost, čistoća i vrijednost za novac, rekla je Alijana Vukšić, direktorica TZ-a Split. 

Treba reći kako je prema broju dobivenih nagrada Hrvatska na 6. mjestu svjetske liste. Nagradu je dobilo više od 34 tisuće objekata s devetkom kao prosječnom ocjenom recenzija. To je uz Novi Zeland - najviša prosječna ocjena na svijetu.