Savršeni koncert na instrumentima od leda

Sviranje klasičnih instrumenata i inače podrazumijeva izniman trud i mnogo vježbe, no kada su oni izrađeni od leda - riječ je o nečem zaista ekstremnom. Ice Music Festival u Italiji održava se na 2600 metara i prava je atrakcija.

Bez obzira na ekstremne uvjete i smrznute prste - koncertna izvedba kvalitetom se nije razlikovala od one u klasičnoj dvorani. No svaka sličnost tu prestaje.

- Teško je izraditi instrument od leda. Kada sam napravio prvo violončelo, primijetio sam koliko je lomljivo. Veoma je teško svirati na instrumentu od leda jer je veći pa treba prilagoditi tehniku, a i dah se zaledi. Za dobar koncert bitno je da se tijelo prilagodi, istaknuo je Nicola Segatta, glazbenik.

Festival je utemeljio američki umjetnik Tim Linhart koji glazbala od leda izrađuje već 10 godina. Pripremiti 16 instrumenata za koncertnu sezonu u kojoj će se održati 60 koncerata -  zahtjevan je posao.

- Prvo glazbalo koje sam izradio bio je tri metra dugačak bas. Stavio sam žice i počeo svirati te uvidio da led stvara dobar zvuk. Onda sam još malo zategnuo žice kako bi zvuk bio bolji, pa još malo i na kraju je bas puknuo. Upravo to je najveći problem - zategnuti žicu do točke na kojoj će proizvoditi najbolji zvuk, a da instrument ne pukne, naglašava Tim Linhart, osnivač Ice Music Festivala.

Svi koncerti održavaju se u igluu koji je posebno isklesan za ovu prigodu i može primiti 200 posjetitelja.

- Organizacija festivala bila je pravi izazov. Morali smo biti fleksibilni i pokušati nešto ekstremno. Glazbenici moraju željeti ovo ekstremno iskustvo. Ne mogu doći ovamo i svirati kao da su u kazalištu, zaključuje Corrado Bungaro, umjetnički direktor festivala.

Neki su gledatelji došli na skijama, neki ski-liftom - no sudeći prema reakcijama - svi su se zabavili. A oni koji se nisu zaledili, o koncertu će sigurno - dugo pričati.