22. siječnja 1993. - Počela akcija Maslenica

Prije 26 godina na današnji dan počela je oslobodilačka akcija u kojoj su sudjelovale združene snage Hrvatske vojske i MUP-a.

U tri dana oslobođen je veliki dio zadarskog zaleđa čime su omogućili ponovno prometno povezivanje sjevera i juga Hrvatske - najprije pontonskim mostom preko Novskoga ždrila.

Osim toga, akcijom su stvoreni preduvjeti za početak gradnje četverotračnog Masleničkog mosta i tunela sveti Rok - dijelova današnje autoceste. 

Oslobodilačka operacija Maslenica počela je 22. siječnja u ranim jutarnjim satima. U akciji je poginulo osamnaestero hrvatskih branitelja, 158 ih je ranjeno, a poginulo je i troje civila.

Završetak akcije objavio je predsjednik Franjo Tuđman.Hrvatski barjak je na masliničkom Ždrilu i u jakom neprijateljskom uporištu Crnom. Pogledajte slavlje tamošnjih branitelja i građana koji čekaju povratak kućama.
Akcijom je zapovijedao general Janko Bobetko, a njezin operativni zapovjednik bio je general Ante Gotovina, tada zapovjednik Zbornog područja Split. Maslenica je bila prva veća oslobodilačka operacija hrvatskih snaga.

O tome kakvo je tada bilo stanje u zadarskom zaleđu i aerodromu Zemunik izvještavao je Mladen Stubljar, a pogledajte i reakcije građana koji su dočekali generala Bobetka.