Hodanjem do zdravlja

Znamo već koliko je hodanje, jeftin, učinkovit i zdrav način tjelesne aktivnosti, ali često te činjenice i zanemarimo. Posebice u ovo zimsko doba kada smo pomalo i lijeni izlaziti na hladnoću.

Podaci Eurobarometra kažu da 65% stanovnika Hrvatske ne doseže preporuku Svjetske zdravstvene organizacije za potrebnu fizičku aktivnost nužnu za održavanje i unaprjeđenje zdravlja.

- Za starije od 18 godina preporuka je imati 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno, umjerenog do visokog intenziteta, koji se naravno može u nekoliko perioda skupiti. Za djecu do 18 godina, dakle od 5 do 18 godina, preporuke su 60 minuta dnevno - rekao je kineziolog Slaven Krtalić.

Osim što se sami ne kreću, odrasli stanovnici Hrvatske – roditelji, ne potiču i ne osiguravaju svojoj djeci uvjete za dostatnu tjelesnu aktivnost.

- Poražavajuća je činjenica da imamo djecu između 8 i 9 godina, znači, 3-4 razred osnovne škole. 35% njih ima prekomjernu tjelesnu težinu i debljinu - dodaje Krtalić.

Već poslovično sjedilački suvremeni način života jedan je od glavnih uzroka, ne samo nedostatka kretanja, već i stvaranja kulture nekretanja. Budući da su statistike poražavajuće, oni odgovorni za zdravlje nacije, pokušavaju potaknuti stanovništvo na promjene. Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi projekt Živjeti zdravo u suradnji sa županijskim zavodima, a zagrebački se uključio akcijom Hodanjem do zdravlja.

- Osnovni motiv ove akcije je da podignemo ljude malo iz njihovih sjedećih položaja, sve populacijske skupine, od najmlađe do najstarije, da uvedemo tu naviku bavljenja tjelesnom aktivnošću i to ovu spontanu, rekreativnu. Izabrali smo hodanje jer je ono jedna od najboljih oblika tjelesne aktivnosti. Potpuno je prirodna za naše tijelo, mi smo evolucijski hodači - rekla je Ana Puljak, specijalist javnog zdravstva.

Osim neposrednih koristi za zdravlje, ove akcije hodanja dobra su prilika za novi hobi, druženje i provođenje vremena na zraku.