24. siječnja 1906. - Penkala patentirao mehaničku olovku

Na današnji dan 1906. godine ing. Slavoljub Eduard Penkala patentirao je prvu mehaničku olovku na svijetu.

Ing. Penkala rođen je 1871. godine, a umro je 1922. Jedan je od najznamenitijih izumitelja s početka 20. stoljeća. Među osamdesetak izuma iz područja mehanike, kemije, fizike i zrakoplovstva jest i izum prve mehaničke olovke i nalivpera.

Nakon što je patentirao prvu mehaničku olovku na svijetu, ing. Penkala  patentirao je i prvo nalivpero na svijetu s čvrstom tintom, i to 31. svibnja 1907.

Patenti su prijavljeni u više od 35 zemalja u svijetu. Godine 1906. počinje suradnja ing. Penkale i Edmunda Mostera rezultat koje je i tvrtka "Penkala-Moster" te 1911. godine stvaranje dioničkog društva "Penkala – Edmund Moster" i gradnja nove tvornice u zagrebačkoj Branimirovoj ulici.

U isto vrijeme drugi član obitelji Moster zajedničkim kapitalom otvara tvornicu u Njemačkoj. Penkaline olovke i nalivpera izvoze se već u to vrijeme u više od 70 zemalja svijeta, a od 1912. do 1926. godine bila je to jedna od najvećih tvornica pisaćeg pribora na svijetu.

Tako su, na početku 20. stoljeća, ti revolucionarni izumi i simboli novinarske profesije, upravo iz Hrvatske i Zagreba krenuli u svijet i - osvojili ga.