Povijesni uspjeh zagrebačkih debatanta

Na Svjetskom sveučilišnom debatnom prvenstvu, održanom od 29. prosinca 2018. do 3. siječnja 2019. u Cape Townu, studenti zagrebačkog sveučilišta ostvarili su povijesni uspjeh hrvatske debate! Proglašeni su najboljom ekipom sa ne-engleskog govornog područja i plasirali se u finale Open kategorije, odnosno kategorije u kojoj se natječu timovi kojima je engleski materinji jezik.

Tin Puljić sa Fakulteta političkih znanosti i Lovro Šprem sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu postali prvi tim u povijesti kojemu engleski nije materinji jezik koji se plasirao u finale ovog natjecanja otkad se ono održava u ovom formatu.

Na natjecanju na kojemu je sudjelovalo preko 250 timova iz čitavog svijeta, pobjeđivali su protivnike sa prestižnih institucija poput Harvarda, Standforda, Oxforda i Cambridgea i došli na korak od svjetskog naslova.

Za uspjeh im je bilo potrebno vrlo široko znanje o nizu tema iz različitih područja. Naši su studenti, među ostalim, raspravljali o reguliranju banaka, angažmanu SAD-a u Siriji, primjeni međunarodnog prava na terorističke skupine, privatizaciji u zemljama u razvoju te mnogim drugim kompleksnim pitanjima. Duboke i zahtjevne teme rasprave, uz samo 15 minuta pripreme za svaku temu i nasumično dodijeljenu stranu s kojom se debatanti ne slažu nužno na osobnoj razini čine debatu intelektualno iznimno zahtjevnom disciplinom. Tim više zadivljuje uspjeh naših studenata koji su imali i dodatnu barijeru - onu jezičnu.

- Nema specifične pripreme jer ne znamo koja tema će doći. Najbolja priprema je puno čitati - ne samo vijesti nego stručnu literaturu, zanimati se za različite teme. Nama je to srećom spajanje ugodnom s korisnim jer nas to inače interesira, debata je samo instrument koji nam omogućava da sučelimo svoji misli s drugima i time dodatno produbimo svoje vidike - izjavio je Tin Puljić.

Za pobjedu u debati najbitniji su sadržaj i strategija, kažu dečki. Sadržaj u smislu argumenata koji se iznose, ali i strategija - znati prioritizirati koji argumenti su bitni.

- U dobroj debati svaki tim će iznijeti dobar argument koji će logički biti smislen, pobijedit će onaj tim koji pokaže da je njegov argument važniji - odnosi se na bitniju skupinu ljudi, na važnije posljedice i slično tome - objasnio je Puljić.

Debatanti su okupljeni u udruzi Zagrebački studentski debatni forum - mlada udruga, osnovana prije tri godine.

- Udruga okuplja debatante na studentskoj razini, održavamo tjedne sastanke na kojima se bavimo debatom, organiziramo jednom godišnje međunarodni turnir - Zagreb open na engleskom jeziku, bavimo se organizacijom turnira, marketingom i pokušavamo omogućiti zainteresiranima da idu na turnire - objasnio je Šprem.

Financiranje im je veliki problem pa i za Cape Town su trebali izdvojiti vlastiti novac jer sponzorstvo nije pokrilo troškove. Zahvalni su što su dobili i dio troškova jer inače se, kažu financiraju potpuno sami. Sada su dobili poziv na turnir pobjednika koji okuplja finaliste i pobjednike regionalnih natjecanja iz svjetskog prvenstva, a bliži se i Europsko prvenstvo pa sponzorstva bi im zaista dobro došla.

- Ovaj uspjeh mi je potvrda da se možemo nositi s najboljim sveučilištima na svijetu, nebitno što imaju novce i bolje uvijete, bitno je samo rad i trud  i zalaganje i to se nakraju isplati. Uspjeh je dokaz da vrijedi ulagati vrijeme u nešto, vrijedi željeti neki uspjeh i ako se dovoljno vremena tome posveti, on će zapravo i doći, poručio je Tin Puljić.