Sjedište Isusovačke službe izbjeglicama budi nadu u novi život

Sjedište Isusovačke službe za izbjeglice za jugoistočnu Europu kutak je u kojem su azilanti i tražitelji azila potpuno prihvaćeni. Ovdje im se budi nada u novi život. Prije svega, uče hrvatski.

Voditelj ove Službe, Tvrtko Barun, 2017. dobio je priznanje „Europski građanin" od Europskog parlamenta, a u prosincu 2018. Hrvatski Helsinški odbor nagradio ga je za doprinos u promicanju vjerske tolerancije, međureligijskog dijaloga i ekumenizma.

Kod nas je 600-tinjak azilanata i oko 300 tražitelja azila. Mali je to broj ljudi, tvrdi Tvrtko Barun, i trebali bismo ih sustavno i učinkovito integrirati. Smatra da u Europi ne postoji izbjeglička kriza jer u njoj živi pola milijarde ljudi, a primila je milijun i pol od šest milijuna raseljenih Sirijaca. Većina ih je u Libanonu, Turskoj i Jordanu.

Tvrtko Barun nadgleda urede u Hrvatskoj, Srbiji, na Kosovu i od prošlog ljeta u Bosni i Hercegovini. U Srbiji je to kuća za maloljetnike, djecu bez roditeljske skrbi. Na Kosovu je ova služba jedina organizacija koja svakodnevno održava prihvatni centar za izbjeglice, a u Bosni je prošlog ljeta otvoren ured za tamošnjih 6 - 7 tisuća izbjeglica.

Kako bi mogli pomoći ljudima, posebno kada ih se vodi u bolnice, osposobili su sedam prevoditelja za arapski, farsi, paštu i urdu jezik. Jedan je od njih i Said, samohrani otac dječaka osnovnoškolca, a obojica su presretni što su dobili azil u Hrvatskoj.