Pokretne stube u dvostrukim bedemima - projekt budućnosti ili devastacija?

Izgradnja eskalatora kroz šibenski dvostruki bedem, kao zamisao postoji već 15-ak godina. Idejno rješenje djelo je arhitekta Nikole Bašića, a za realizaciju je potrebno zeleno svjetlo konzervatora. No, pitanje je hoće li ga dobiti s obzirom na smjernice elaborata koji je izradio Hrvatski restauratorski zavod.

Dvostruke bedeme, svoj Put spasa - Strada del socorso, izgradili su Mlečani u 15. stoljeću. Bila je to najkraća komunikacija posadi tvrđave sv. Mihovila do mora. I bijeg lađama - u slučaju napada izvana, ali i oružane pobune okupiranih Šibenčana.

- Ono što grad traži i od konzervatora i restauratora odnosno od struke koju ćemo mi, naravno, maksimalno poštovati je da nam kaže kakva je mogućnost suvremenog komuniciranja kroz dvostruki bedem, kaže gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

A grad želi - eskalator. Odnosno pokretno stubište prema idejnom rješenju arhitekta Nikole Bašića. Budućnost ovoga vrijednog spomenika, a time i sudbina projekta eskalatora, sažeta je u smjernicama konzervatorskog elaborata, koji je izradio tim stručnjaka Hrvatskoga restauratorskog zavoda.

- One ga tretiraju na način da se ponovno restauriraju neki zidovi, konzerviraju neki zidovi i da se u njega unese sadržaj koji neće devastirati taj spomenik, ističe pročelnica Konzervatorskog odjela u Šibeniku Angela Bujas.

Skepsu konzervatora u izvedivost eskalatora bez osjetljivih zahvata na spomeniku ne dijeli gradonačelnik.

- Po riječima struke, a obavljeno je niz razgovora i niz sastanaka, to je moguće tehnički izvesti na način da se u cijelosti sačuva izgled, dignitet onoga čime se mi dičimo, smatra gradonačelnik Burić.

O eskalatoru u dvostrukim bedemima dvoje i građani - dok su jedni oduševljeni idejom drugi smatraju da bi primjerenije bilo graditi nešto od prirodnih materijala, a ne električne stepenice.

O sudbini projekta uskoro će raspravljati konzevatori, gradska uprava i projektant Bašić. No prije bilo kakvog zahvata, upozorava struka, treba provesti cjelovita arheološka istraživanja dvostrukih bedema.